DALIŞIN YENİ GÖZDELERİ

Antalya ve çevresinde yer alan önemli dalış noktaları, macera tutkunları için cazibe merkezi haline dönüştü. Son yıllarda su altı tutkunlarının gözdesi ise mağaralar

DALIŞIN YENİ GÖZDELERİ

Antalya ve çevresinde yer alan önemli dalış noktaları, macera tutkunları için cazibe merkezi haline dönüştü. Son yıllarda su altı tutkunlarının gözdesi ise mağaralar

DALIŞIN YENİ GÖZDELERİ
10 Temmuz 2019 - 12:51

Antalya ve çevre ilçelerde önemli dalış noktaları bulunuyor. Bunlar arasında İkinci Dünya Savaşı'na tanıklık etmiş ve savaş sırasında batırılmış savaş araçları, en cazip yerler arasında yer alıyor. Kent merkezinin denizle buluştuğu falezler, Kemer yolu üzerindeki Sıçan Adası'nın doğusundaki mağara, dalmayı sevenlerin ilgisini çekiyor. Lara ve Konyaaltı plajları arasında kalan falezler bölgesinin ilginç yapısı su altı tutkunlarını cezbediyor.
YOĞUN İLGİ VAR
Geçen yıl turistik amaçlı 200 binin üzerinde dalışın hemen hemen yüzde 50'si mağara bölgelerinde yapıldı. Özellikle Rus ve Avrupalı turistler mağara dalışlarına ilgi gösteriyor. Dalış turizmini yurt dışındaki turizm fuarlarında anlatan Antalya Deniz Ticaret Odası yönetimi, mağaraları ve doğal su altı değerlerini ön plana çıkartıyor. Antalya Deniz Ticaret Odası Başkanı İnanç Kendiroğlu, deniz altının ve mağara bölgelerinin su altı tutkunlarını heyecanlandırdığını, özellikle mağara dalışlarına ilginin yüksek olduğunu gözlemlediklerini söyledi. Kendiroğlu, "2018 yılı içinde Almanya, Hollanda ve Rusya'da düzenlenecek turizm fuarlarında su altı zenginliklerimizi daha ayrıntılı anlatarak dalış turizmimizdeki rakamsal verileri ikiye üçe katlamayı hedefliyoruz" dedi.
EŞSİZ DALIŞ DENEYİMİ
Kent merkezinin batısında Kemer yolu üzerinde yer alan Sıçan Adası'nın çevresi irili ufaklı birçok mağarayı barındırıyor. Amatör profesyonel dalgıçların dalış yapabileceği noktalardan biri olan Sıçan Adası'nın sahile bakan kısmının derinliği 8 metre, kuzeye doğu yakası ise kayalık ve 22 metre derinliğinde. Adanın doğusundaki mağara ise görünüm olarak en dikkat çeken nokta.
GÖK MAĞARASI'NA DALIŞ KEYFİ
Finike'de bulunan Gök Mağarası da mağara dalgıçlarının ilgisini çeken tatlı su kaynaklarından biri. Ortalama 15 metre derinlikten sonra mağara suyu tuzlu suyla karışıyor. Geniş bir koridorla dibe doğru inen mağarada da sarkıtların bulunması daha önceden kuru olduğunun işaretlerinden. 1995 yılında yapılan araştırma dalışlarından sonra bu mağaranın Asya'nın o güne kadar dalışı yapılmış en derin mağarası olduğu saptandı.
ÜÇ ADALAR SUALTI ZENGİNİ
Bu bölgeye yakın bir başka nokta ise Tekirova açıklarında bulunan ve Üç Adalar olarak adlandırılan, küçük adalardan oluşmuş dalış bölgesi. Burası, çok çeşitli derinliklere sahip olması, dip yapısının Antalya'ya oranla zenginliği, görüş netliği ve birçok dalış merkezine yakınlığı nedeniyle en popüler dalış bölgeleri içinde yer alıyor.
 
Antalya ve çevresinde yer alan önemli dalış noktaları, macera tutkunları için cazibe merkezi haline dönüştü. Doğal dalış noktaları dışında savaş uçakları ve gemilerinin bulunduğu dalış noktalarına eklenen su altı müzeleri, cazibeyi artırıyor. Side Su Altı Müzesi, sezonun açılması ile birlikte dalış severlerin yeni gözdesi oldu.  Doğal dalış noktaları dışında savaş uçaklarının, gemilerin, Side Su Altı Müzesi'nin yanı sıra son olarak Kaş'ta batırılan 45 ton ağırlığındaki 1960 model savaş tankı eklendi.
Antalya'da dalış tutkunları için özellikle batırılmış gemi ve uçak dahil çeşitli sualtı cazibe noktaları bulunuyor. Kemer'deki Paris 2 batığı, Tekirova açıklarındaki Üç Adalar, Manavgat'ta 200 metre açıkta Hadley's Harley adlı B-24 timi Amerikan savaş uçağı batığı, Side Deniz Altı Müzesi ile Antalya Körfezi'nin batı ucunda bulunan Gelidonya batığı bunlar arasında yer alıyor. Antalya Yat Limanı'nın 1 kilometre açığında şamandıra altında yatan San Didier adlı Fransız gemisinin batığına dalmak isteyenler ise Antalya Valiliği ve Deniz Polisi Şube Müdürlüğü'nden izin almak gerekiyor.
Deniz Ticaret Odası Antalya Şube Başkanı İnanç Kendiroğlu, dalış noktalarına günlük turlar düzenlendiğini, günler öncesinden rezervasyon yaptırarak dalışa gelen turistlerin gördükleri manzaralara hayran kaldığını belirtti. İnanç Kendiroğlu, "Odamızın girişimiyle geçen yaz sezonuna yetiştirilen Side Su Altı Müzesi, dalış tutkunlarına eşsiz bir ortam sunuyor. Kış ayları dahil, denizin izin verdiği her müzeye dalış yapan turistleri görmek mümkün. İkinci Dünya Savaşı'na tanıklık etmiş savaş uçakları ve gemilerinin bulunduğu noktalar da Antalya dalış turizmine büyük destek sağlıyor. Antalya ve çevresindeki son yatırımlar ile birlikte dalış turizminde dünyanın sayılı bölgelerinden birisi haline geldik. Kemer Üç Adalar bölgesine ikinci su altı müzesini yıl sonuna kadar açacağız" diye konuştu.
Antalya ve çevresinde odaya bağlı faaliyet gösteren dalış şirketleri bulunduğunu söyleyen Kendiroğlu, "Dalış şirketleri, dalış noktalarına günübirlik turlar düzenliyor. Geçen sezon 100 binin üzerinde yerli, yabancı turistin dalış yaptığı dalış noktalarına yenilerinin de eklenmesiyle bu yıl 200- 250 bin turistin dalış yapacağını düşünüyoruz. Side Su Altı Müzesi de turistik dalışların merkezi konumunda yer alacak. Aynı zamanda Kemer Üç Adalar bölgesine de su altı müzesi inşa edilecek. Bu yıl içinde müzeyi açacağız. Açılış için eylül, ekim ayını düşünüyoruz" dedi.


SAVAŞ BATIKLARINA İLGİ YÜKSEK
İkinci Dünya Savaşı sırasında bölgeye düşen savaş uçakları ve batırılan savaş gemilerinin oluşturduğu resiflerin de turistlerin tercih ettiği noktalar arasında yer aldığını aktaran Kendiroğlu, savaş batıkları arasında Fransız Sosyete Batığı'nın Yat Limanı girişine yakın konumda olmasının da buraya ilgiyi artırdığını kaydetti. Kendiroğlu, "Merkezdeki diğer dalış noktaları ise falezler ve Sıçan Adası. Sıçan Adası'nın doğusunda ufak bir mağaranın olması, dalış tutkunlarının ilgisini çeken bir nokta. Lara ve Konyaaltı plajları arasında kalan bölgedeki falezler de ilginç yapısıyla ilgi çekiyor" diye konuştu.


İKİ UÇAK BATIĞI
Antalya'daki diğer savaş batıklarından biri Kaş'ta, diğeri Manavgat'ta bulunuyor. Manavgat'taki B-24 Amerikan Savaş Uçağı Batığı, 1944 yılında Romanya üzerindeki hedefleri bombaladıktan sonra Kıbrıs'taki üssüne geri dönerken Ege Denizi üzerinde vurulduktan sonra Antalya açıklarında denize gömülen bir uçağa ait. Kaş civarındaki batık ise neden düştüğü bilinmeyen bir İtalyan uçağına ait. Uçak, motorları haricinde bir bütün olarak sualtında yatıyor. Uçakların görünümünün eksiksiz olması, dalgıçları keşfedecek zenginlikler sunuyor.


İRİLİ UFAKLI BİRÇOK DALIŞ NOKTASI 
Tekirova açıklarında bulunan ve Üç Adalar olarak adlandırılan bölge, küçük adalardan oluşmuş bir dalış bölgesi. Çok çeşitli derinliklere sahip olması, dip yapısının Antalya'ya oranla zengin olması, görüş netliği ve birçok dalış merkezine yakınlığı nedeniyle en popüler dalış bölgeleri içinde yer alıyor. Finike'deki Gök Mağarası da mağara dalgıçlarının ilgisini çeken tatlı su kaynaklarından biri. Antalya Körfezi'nin kuzeyinde, deniz dibinde yatan Gelidonya Antik Batığı, Genç Tunç Devri'ne ait olması ile ün saldı. Kemer Limanı'ndan 1.5 kilometre açıkta kum zemin üzerinde 25 metre derinlikte yatan Paris Batığı da turistik dalış noktaları arasında. 


31 YENİ DALIŞ NOKTASI
Kekova'nın güney kesiminde 31 nokta, su altı tutkunları için dalış parkuru olarak ilan edildi. Dalma tutkunlarının, bu bölgede dalış yapmak için Demre Limanı'ndan çıkış yapması gerekiyor. Demre bölgesindeki batık gemileri de içeren dalış noktaları şunlar; “Deniz Feneri, Kaya, Koy, Mağara, Mavi Mağara (Blue Cave), Antrum, İberian Gemi Batığı, Yelkenli Gemi Batığı, Buzalık Koyu, Buzalık Burnu, Ambar, Gökkaya, Arda, Duvar, Duvar 2, Eğri Liman, Kara Ada, Sualtı Tepesi (Reef), Reef 1, Shark's Point, Kara Burnu, Son Nokta (The End), Bora Burnu, Çapa, Akar Burnu, Akar Burnu 2, Sıçan Burnu, İç Ada Koyu, Akıntı Burnu, Ufuk Burnu ve Taşucu."


KAŞ VE KALKAN BÖLGESİ
Kaş bölgesinde ise 28 nokta su altı parkuru olarak belirlenmiş durumda. Bu dalış noktaları şöyle sıralanıyor: Köfte Adası, Gürmeli Ada, Küçük Kaya, Akıntı Burnu, Çapabanko, Üçkaya, Mavi Batık, Hidayet, Vatoz Burnu, Mendirek Önü, Mağara 1, Mağara 2, Fener Kulesi, Likya Batığı, Karides Mağarası, Tünel, Kanyon, Uçan Balık, Uçak Batığı, Besmi Adası, Anfora Vadisi Reef, Kaplumbağa Noktası, Uluburun kayalıkları, Altuğ Mağarası, Büyük Rif, Sarı Ada, İkiz Kardeş ve Deve Hörgücü Rifi.
Kalkan'daki dalış noktaları ise şunlar: Kalakar Köyü, Yeşilköy Koyu, Yılan Adası, Sıçan Adası, Heybeli Ada, Öksüz Ada, Sakarya Batığı, Frenk Koyu, Sıçan Adası Sığlığı, Orta Sığlık ve Kalkan Koyu.


BAZI BÖLGELERE DALMAK İÇİN ÖZEL İZİN GEREKLİ
Antalya bölgesinde öne çıkan bu iki ilçe dışındaki yerlerde de dalış tutkunları için özellikle batırılmış gemi ve uçak dahil çeşitli su altı cazibe noktaları bulunuyor. Kemer'deki Paris 2 batığı, Tekirova açıklarındaki iç adalar, Manavgat'ta 200 metre açıkta Hadley's Harley adlı B-24 timi Amerikan savaş uçağı batığı, Side Deniz Altı Müzesi ile Antalya Körfezi'nin batı ucunda bulunan Gelidonya batığı bunlar arasında yer alıyor. Antalya Yat Limanı'nın 1 kilometre açığında şamandıra altında yatan San Didier adlı Fransız gemisinin batığına dalmak isteyenler ise Antalya Valiliği ve Deniz Polisi Şube Müdürlüğü'nden izin almak gerekiyor.


MAĞARA DALGIÇLARI GÖK MAĞARASI'NA
Finike'de bulunan Gök Mağarası da mağara dalgıçlarının ilgisini çeken noktalardan biri. Ortalama 15 metre derinlikten sonra mağara suyu tuzlu suyla karışıyor. Geniş bir koridorla dibe doğru inen mağarada da sarkıtların bulunması daha önceden kuru olduğunun işaretlerinden. 1995 yılında yapılan araştırma dalışlarından sonra bu mağaranın Asya'nın o güne kadar dalışı yapılmış en derin mağarası olduğu saptandı.
Kekova'daki batık kent
Antalya Valisi Münir Karaloğlu tarafından, kentte alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi amacıyla dalış turizmi alanındaki tanıtımlar ciddi ölçüde artırıldı. Bu kapsamda Deniz Ticaret Odası ile valilik işbirliğinde, 650 kilometrelik sahile sahip kentte, Gazipaşa'dan Kaş'a kadar su altındaki batıklar, arkeolojik değerler ve doğal zenginlikler 'Antalya'nın Sualtı Cenneti' adlı kitapta toplandı.


VALİ KARALOĞLU KEKOVA'DA DALIŞ YAPTI
Dalış turizminin geliştirilmesi amacıyla, dünyanın en önemli dalış noktalarından biri olan ve su altında antik bir kent barındıran doğa harikası Kekova'da 1986 yılından bu yana uygulanan dalış yasağının 'kontrollü' kaldırılması yönünde çalışma başlatıldı. Antalya Valisi Münir Karaloğlu, bu amaçla Kekova'da antik şehrin bulunduğu bölgede dalış gerçekleştirdi. Sualtı fotoğrafçısı Tahsin Ceylan tarafından görüntülenen Vali Karaloğlu, Kekova'daki dalış fotoğraflarını sosyal medyadan da paylaştı.

KONTROLLÜ DALIŞ İZNİ
Kekova'da su altındaki antik kentin korunması, zarar görmemesi açısından 1986'dan bu yana dalış yasağı uygulandığını belirten Vali Karaloğlu, antik kente zarar vermeyecek şekilde bu bölgede rehberler ve arkeologlar eşliğinde kontrollü dalış yapılabileceğini söyledi. Dalış yasağının kontrollü kaldırılması yönünde ilgili bakanlıklara başvurduklarını açıklayan Vali Karaloğlu, Kekova'daki tarihi su altı şehrinin çok önemli arkeolojik değerlere sahip olduğunu, su altında dalış turizmi açısından çok zengin olduğunu dile getirdi.

DALIŞ TURİZMİNE İLGİ ARTTI
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı gibi ilgili bakanlıklar nezdinde bölgede arkeologlar ve rehberler eşliğinde kontrollü dalış yapılması için uygulanan yasağın kaldırılmasını umut ettiklerini belirten Karaloğlu, “Sadece Kekova değil, Antalya sahilleri su altı açısından çok zengin. Birçok noktada batıklar ve arkeolojik değerlere sahip ve alternatif turizm çeşitlerinin geliştirilmesi yönünde dalış turizmine yönelik yaptığımız çalışmalar meyvesini vermeye başladı ve ilgi arttı. İlgili bakanlıklardan izin çıkması halinde Kekova bölgesinde rehberler ve arkeologlar eşliğinde dalış turizmi yapılabilecek" dedi.

ADANIN KUZEYİ YASAK, GÜNEYDE 32 NOKTA
Demre yakınlarında Kaleköy ve Üçağız açıklarında kayalık bir ada olan Kekova, sualtındaki berrak görüntüsü ve deniz canlılarıyla büyük ilgi çekiyor. Batık şehrin bulunduğu alanda, yüzme yasağı da uygulanıyor. Kaleköy'ün hemen önünde sadece iki alanda yüzme izni bulunan Kekova'da, ancak özel izinle dalış yapılabiliyor. Kekova Adası'nın güneyinde dalışa izinli 32 nokta bulunuyor. Adanın kuzeyinde ise dalış ve yüzme yasağı uygulanıyor. Adanın güneyinde Deniz Feneri, Antrium, Mavi Mağara, Eğri Liman, Salyangoz Koyu, The End ve 72 metre boyundaki Iberian Coast gemi batığı başlıca dalış noktalarını oluşturuyor.

TARİH VE DOĞA HARİKASI
Yüzölçümü 5.7 kilometrekare olan Kekova Adası'nın çevre uzunluğu 19 kilometre, yüksekliği ise 188 metre. Kekova Adası'nın kuzey kıyısında büyük bölümü deniz altında kalmış batık bir kentin kalıntıları görülüyor. Ada bu nedenle sualtı arkeolojisi yönünden büyük önem taşıyor. Kekova Adası, tekne gezintilerinin başlıca duraklarından ve adanın karşı kıyısında Üçağız ve Kaleköy yerleşim alanları bulunuyor. 2'nci yüzyılda Likya'nın geçirdiği kuvvetli depremler sonunda sular altında kalmış. Bölge Likya yazısıyla yazılmış kitabeli mezarlar, kıyıda su içinde Likya tipi lahitler, mendirek ve yapı kalıntıları, ortaçağ kalesinin içinde kayaya oyulmuş tiyatro, kaya mezarları, su sarnıçları, kuzeyde lahitlerden ve az sayıda kaya mezarlarından oluşan nekrepol sahası, Teimiussa'da (Üçağız) ise antik mezarlarla su içinde kalmış rıhtımdan oluşan zengin bir tarihi mirasa sahip.
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum